5 Sociale Robots

Wat nu als er straks niet voldoende personeel meer is in de zorg of thuis? Wel dan nemen robots de routine taken over. Zo er meer tijd en ruimte is voor het mensenwerk. Zo helpen robots om de zorg juist menselijk te houden.

Wil je Paro een paar dagen op proef?

Vraag informatie aan!

Paro

Pasfoto van ParoSociale robot Paro is in Japan ontwikkeld voor dementerende mensen. Ook in Nederland is Paro een groot succes. Paro wordt daarnaast ingezet voor mensen met autisme, bij kinderen met pijnklachten en in snoezelruimtes. Maar in feite vindt iedereen Paro leuk. Omgaan met Paro levert beter contact en betere communicatie op. Het is echt geweldig. Het gebruiken van echte dieren is in instellingen of in ziekenhuizen nauwelijks mogelijk. Bij Paro is dat makkelijker: voeren of uitlaten zijn niet nodig. Wel opladen.

Paro vervangt geen andere therapieën of menselijke aandacht, maar voegt aan het dagelijks leven extra’s toe.  Dat lukt niet door oudere mensen een knuffelbeer te geven. Alleen met heel moderne, slimme en interactieve technologie is dit mogelijk.

Enkele belangrijke kenmerken.

  • Met Paro is gebleken dat de stress bij patiënten en hun mantelzorgers vermindert
  • Paro stimuleert interactie tussen patiënten en zorgverleners
  • Met Paro is aangetoond dat het een psychologisch effect heeft op de patiënten, het verbetert hun ontspanning en motivatie
  • Paro verbetert de socialisatie van patiënten met elkaar en met zorgverleners
  • ‘s Werelds meeste therapeutische robot gecertificeerd door Guinness World Records

Vraag hier een offerte of meer informatie op.

Zora

Zora Robot staandZora heb je misschien wel eens op TV gezien. Huize Elisabeth in Vugt was de eerste die gebruik maakte van Zora. In deze prachtige documentaire maken mensen in no time contact met Zora.  Ze praten ermee alsof het een mens is. Heel bijzonder om te zien.
Zora is een kleine robot van 57 cm hoog met een aaibaar uiterlijk. De Zora robot kan net als Paro communiceren, maar ook dansen, spelletjes spelen, voorlezen, de animatie aanvullen en bewegingsoefeningen voordoen.  Zora doet het voor en de ouderen moeten de robot volgen. Hierbij is de robot geen vervanger van het verzorgend personeel maar een aanvulling. De robot spreekt Nederlands.

De Zora robot wordt ook  ingezet bij jongeren met autisme. Het voordeel van een robot voor deze kinderen is dat de robot voorspelbaar reageert, weinig mimiek heeft, geen stemintonatie en een onvoorspelbaar geduld heeft. Daarnaast is ze natuurlijk het vriendje van alle kinderen en de perfecte afleider in het ziekenhuis of zorgcentrum.

Robotbeer Fujitsu

Pasfoto van RobotbeerDeze vriendelijke beer reageert op non-verbale communicatie en fysiek contact. Hij kan zijn oren bewegen en zijn mond en ogen open en dicht doen. Ook kan hij met zijn hoofd schudden, scheef houden en knikken en zijn poten bewegen.  De beer is uitgerust met een miniatuurcamera in zijn neus, ingebouwde motortjes, aanraak- en gripsensoren, een interne tiltsensor (sensor om kantelingen mee te registreren) en een ingebouwde microfoon met luidspreker. De beer is geprogrammeerd met zo’n driehonderd verschillende gezichtsuitdrukkingen, gebaren en bewegingen en reageert op menselijk oogcontact en fysiek contact. Als iemand bijvoorbeeld blij of verdrietig kijkt, reageert de beer door te lachen, vragend te kijken of zijn ogen neer te slaan.

De beer heeft nog niet z’n waarde bewezen, als Paro. Het Japanse bedrijf onderzoekt nog de zakelijke mogelijkheden voor de beerrobot. Het bedrijf denkt dat het mogelijk is het speelgoed in te zetten bij de zorgverlening van zieke kinderen of hulp beoefende ouderen. Niet alleen vormt de teddybeer een alternatief voor het gezelschap van huisdieren, het kan ook worden ingezet als een hulpmiddel om een patiënt in de gaten te houden. Geeft de beer bijvoorbeeld al enige tijd geen signalen meer door aan een meldkamer in een zorginstelling dan kan een verpleegkundige kijken of er iets aan de hand is met een patiënt. Wie weet.

JustoCat

JustoCat is een Zweedse robotkat die ook in Nederland leverbaar is. Het is een sociale robot die bedacht is om het leven voor mensen met dementie te verbeteren. Huisdieren voorzien in de behoefte van een patiënt voor de fysieke nabijheid, aandacht en iemand om voor te zorgen. Maar de hygiënische problemen bij huisdieren maken het zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om huisdieren in zorginstellingen houden. Allergieën, risico van een ruwe behandeling met kans op letsel voor de persoon met dementie zijn zaken waar rekening mee moet worden gehouden. JustoCat heeft alleen de belangrijke knuffel-functies van een echte kat.

  • De robotkat is zo groot en zwaar als een echte kat
  • De robot werkt in beperkte mate als een kat (reageren op aaien)
  • Justocat is net als Paro bedoeld als instrument voor interactie en communicatie
  • JustoCat hoeft niet gevoed te  worden
  • De kat blijft op schoot liggen voor langere tijd

MiRo

MiRo RobotMiRo is ontworpen om ontwikkelaars te helpen de volgende generatie persoonlijke vriendschaps robots te maken die verder gaan dan speelgoed en waardoor blijvende en lonende betrokkenheid voor gebruikers wordt gecreëerd.

De robot reageert eerder dierachtig dan menselijk. Interactie met MiRo is al een leuke en emotionele ervaring. Net als gezelschapsdieren en huisdieren hebben robots het potentieel om op lange termijn sociale interacties te onderhouden, betrokken te zijn en vormen van gesproken en fysiek comfort te bieden. Door hun robotfunctionaliteit kunnen ze ook functies zoals monitoren ondersteunen, terwijl minder zorg en ondersteuning nodig is dan huisdieren. MiRo-sterke punten zijn aantrekkelijk dierachtige uiterlijk, robuuste bouw, lang batterijleven (6+ uren), en een breed scala aan sensoren. MiRo is een open ontwikkelingsplatform. Ontwikkelaars hebben volledige toegang tot alle sensoren en systemen.