Je hebt huishoudelijke hulp nodig voor jezelf, je ouders of iemand anders. De Zorgbalie regelt het voor je. Particulier of via de gemeente.

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken?

Vraag nu huishoudelijke hulp aan!

Particuliere huishoudelijke hulp

Huishoudelijk hulp aan het dweilenJe kiest ervoor niets te maken te hebben met de gemeente en regelt zelf een hulp. We brengen je dan  in contact met een huishoudelijke hulp voor een kennismaking. Is er een klik, dan regelen we de details. Je gaat met de hulp met een overeenkomst aan. Met afspraken, over en weer rechten en plichten en fatsoensregels die we graag in acht nemen. Deze vorm van dienstverlening is akkoord met de belastingdienst. De hulp is geen ZZP er, maar levert als particulier diensten bij u als andere particulier. We kunnen afspraken maken over vervanging bij (langere tijd) ziekte. De kosten zitten rond de 15 / 16 euro per uur en verschillen wat per regio.

 

Via de gemeente

Huishoudelijke hulp of huishoudelijke zorg zijn vormen van thuiszorg die gesubsidieerd worden via de Wmo van de gemeente. Hoewel de regelingen in detail per gemeente kunnen verschillen, is het in grote lijnen zo geregeld: In sommige gemeenten, zoals Terneuzen is de huishoudelijke geregeld in een zogeheten Algemene Voorziening.
Wmo logo met vrouw met rollatorDit is een regeling waar iedereen kan deelnemen, waar de klant een deel en de gemeente een deel van de kosten betaalt. In andere gemeenten, zoals Hulst en Sluis is thuishulp een Maatwerkvoorziening. Dat wil zeggen dat de toegang tot huishoudelijke hulp wordt geregeld via een onderzoek of keukentafel gesprek. Organisaties als de Stichting Hulst voor Elkaar of Porthos voeren dit uit voor de gemeenten. Er zijn bij de gemeente meestal twee verschillende diensten: Huishoudelijke hulp en Huishoudelijke zorg. Huishoudelijke hulp is bedoeld voor mensen die zelf nog de regie hebben over wat er moet gebeuren. Huishoudelijke zorg wordt toegekend aan mensen die deze regie niet meer zelf hebben, zoals verwarde mensen of mensen met geheugenproblemen, zoals dementie.

Wat doet een huishoudelijke hulp?

Bij particuliere hulp zijn er in principe geen belemmeringen als het gaat over het type werk dat u verlangt van de hulp. U komt dat samen overeen. In geval van twijfel bespreken we dit. Natuurlijk is de klant koning, maar wij beschermen onze hulpen uiteraard tegen te zware of oneigenlijke taken of verzoeken. In het kader van de Wmo is datgene wat de hulpen mogen doen beperkt. Op de eerste plaats betreft dit het aantal uren. Gemiddeld is dat 2 of 3 uur per week. Soms ook 3 uur per 14 dagen. Het hangt af van de persoonlijke situatie. Daarnaast is er een beperking in taken. Huishoudelijk hulp is bedoeld als basishulp in huis en de thuishulp houdt zich bezig met hoofdzaken als sanitair, het zware werk, zoals de vloeren, keuken en slaapkamer. “Schoon en Leefbaar” wordt dat genoemd.

Wat doet een Wmo hulp niet?

Thuis hulp maakt toilet schoonNiet tot het takenpakket horen strijken, koken, boodschappen en dergelijke. Deze worden namelijk ‘in de markt’ aangeboden, hetgeen voor een gemeente aanleiding deze niet te vergoeden. De Zorgbalie biedt deze diensten overigens wel particulier aan onder de noemer Mantelzorg diensten of Maaltijd service.

Eigen bijdrage

U betaalt voor de huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo een eigen bijdrage aan het CAK. Deze hangt af van vermogen en inkomen. Voor iemand die een gewone AOW en pensioen heeft is dit ongeveer € 17,50 per maand. PGB voor Thuishulp is theoretisch wel mogelijk, maar in de praktijk niet gemakkelijk om te verkrijgen via de Wmo.

Gecontracteerd

De Zorgbalie heeft overeenkomsten met gemeentelijke Wmo- afdelingen, waardoor we deze dienstverlening direct voor u kunnen aanvragen of regelen. We schakelen bij voorkeur de mensen van ZeelandCare Thuiszorg in.